dimecres, 22 de juny del 2011

Sant Joan: la Festa Nacional dels Països Catalans

La propera nit del 23 al 24 de juny se celebra la festa de Sant Joan. S’ha celebrat al llarg dels segles en el conjunt del nostre país i té el seu origen en ritus pagans relacionats amb el solstici d’estiu i el començament de l’estació més calorosa de l’any. Tradicionalment, ha estat una festa amb un marcat caràcter popular i col·lectiu, fet que explica la seva supervivència en el temps, superant situacions socials i polítiques molt adverses.

La totalitat de la geografia dels Països Catalans s’omple de diferents ritus durant aquesta nit, una de les més curtes de l’any. Des del nord de Catalunya al sud del País Valencià, passant per les Illes, la Franja i Andorra, es pot gaudir de les diferents festes que se celebren arreu; des de les tradicionals revetlles a la fresca de les nostres contrades, a les baixades de Falles del Pirineu, la macro-foguera del Girafoc de Lliçà d'Amunt, les fogueres en forma de falla d'Alacant, les festes de Ciutadella a Menorca...

La Nit de Sant Joan, quan els petards i les fogueres enceses amb la Flama del Canigó són tan presents, ens ha de servir per a mantenir vives les nostres tradicions i reivindicar les festes de foc, aquelles que la Directiva Europea sobre la Pirotècnia semblava amenaçar de mort. La Flama del Canigó, que des de la iniciativa encetada el 1955 per l’excursionista nordcatalà Francesc Pujades, ajuda a encendre tants focs per tota la nostra geografia, ha aconseguit consolidar-se com una símbol de la unitat dels Països Catalans.

Per aquests motius, des del Casal Popular El Rostoll, demanem el reconeixement oficial de la Festa de Sant Joan com la Festa Nacional dels Països Catalans. Així mateix, us invitem a assistir a la rebuda de la Flama del Canigó que, com cada any, s’organitza a la ciutat de Tàrrega. Tindrà lloc al peu del monument als Països Catalans, ubicat en un extrem del Pati, el proper dijous a dos quarts de vuit de la tarda. La Flama serà portada des de la Catalunya Nord per la Penya Pedal de Bellpuig. El Casal també us anima a penjar les vostres senyeres o estelades als balcons durant aquests dies, per reivindicar d’aquesta forma aquesta festa tan nostrada en el conjunt del nostre país.

Bona revetlla a tothom!

Per uns Països Catalans lliures i unificats!