dimecres, 29 de juny del 2011

Crònica de la xerrada "Els riscos de l’energia nuclear"

El passat divendres 10 de juny el Casal Popular El Rostoll va organitzar una xerrada sobre l’energia nuclear i els seus riscos. Varem poder comptar amb en Sergi Saladié, professor del departament de geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), el qual és portaveu de la Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i forma part de la campanya apaguem les nuclears.


En Sergi ens va exposar les cinc I de les centrals nuclears: ineficients, insegures, injustes, inútils, impactants: 

Ineficients, ja que de l’escalfor generada per la fissió de l’urani només se n’aprofita el 35% per generar electricitat, la resta es perd en forma de vapor o aigua calenta.

Insegures, arran de l’elevat número d’incidents en les instal·lacions d’aquestes centrals. Ens va recordar que tenen una limitació de durada, i les centrals de Catalunya ja estan superant els 23’5 anys de mitjana de tancament al món. 

Injustes, perquè la construcció, el desmantellament i la gestió dels residus van a càrrec públic. Un exemple és la central nuclear Vandellòs, el seu desmantellament ens ha costat 600 milions d’euros. 

Inútils, ja que l’energia nuclear és una energia marginal d’acord amb la potència elèctrica instal·lada a nivell de l’estat espanyol, no arriba al 10%. 

Impactants, ja que posant el cas d’Ascó es comprova que aquest municipi ha perdut un nombre considerable d’habitants cada any. També es demostra que en la comarca de la Ribera d’Ebre malgrat ser la comarca amb major PIB/càpita de Catalunya també té la població que presenta un major nombre d’habitants en la pobresa. 


Després d’exposar aquests motius, entre d’altres, es va iniciar un torn de preguntes que va donar lloc a un interessant i participatiu col·loqui. Des del Casal agraïm especialment a en Sergi per haver volgut compartir els seus coneixements i la seva lluita. També a tots els que vareu assistir a aquesta xerrada, i us animem a seguir participant en les properes activitats.

dimecres, 22 de juny del 2011

Sant Joan: la Festa Nacional dels Països Catalans

La propera nit del 23 al 24 de juny se celebra la festa de Sant Joan. S’ha celebrat al llarg dels segles en el conjunt del nostre país i té el seu origen en ritus pagans relacionats amb el solstici d’estiu i el començament de l’estació més calorosa de l’any. Tradicionalment, ha estat una festa amb un marcat caràcter popular i col·lectiu, fet que explica la seva supervivència en el temps, superant situacions socials i polítiques molt adverses.

La totalitat de la geografia dels Països Catalans s’omple de diferents ritus durant aquesta nit, una de les més curtes de l’any. Des del nord de Catalunya al sud del País Valencià, passant per les Illes, la Franja i Andorra, es pot gaudir de les diferents festes que se celebren arreu; des de les tradicionals revetlles a la fresca de les nostres contrades, a les baixades de Falles del Pirineu, la macro-foguera del Girafoc de Lliçà d'Amunt, les fogueres en forma de falla d'Alacant, les festes de Ciutadella a Menorca...

La Nit de Sant Joan, quan els petards i les fogueres enceses amb la Flama del Canigó són tan presents, ens ha de servir per a mantenir vives les nostres tradicions i reivindicar les festes de foc, aquelles que la Directiva Europea sobre la Pirotècnia semblava amenaçar de mort. La Flama del Canigó, que des de la iniciativa encetada el 1955 per l’excursionista nordcatalà Francesc Pujades, ajuda a encendre tants focs per tota la nostra geografia, ha aconseguit consolidar-se com una símbol de la unitat dels Països Catalans.

Per aquests motius, des del Casal Popular El Rostoll, demanem el reconeixement oficial de la Festa de Sant Joan com la Festa Nacional dels Països Catalans. Així mateix, us invitem a assistir a la rebuda de la Flama del Canigó que, com cada any, s’organitza a la ciutat de Tàrrega. Tindrà lloc al peu del monument als Països Catalans, ubicat en un extrem del Pati, el proper dijous a dos quarts de vuit de la tarda. La Flama serà portada des de la Catalunya Nord per la Penya Pedal de Bellpuig. El Casal també us anima a penjar les vostres senyeres o estelades als balcons durant aquests dies, per reivindicar d’aquesta forma aquesta festa tan nostrada en el conjunt del nostre país.

Bona revetlla a tothom!

Per uns Països Catalans lliures i unificats!

diumenge, 19 de juny del 2011

El Casal Popular el Rostoll a la Burxa

Enllaç a l'edició digital de la Burxa

A Tàrrega, el Casal Popular El Rostoll

Autor del text: Carlos Vilchez

El passat 7 de maig s’inaugurà el Casal Popular El Rostoll de la vila de Tàrrega, capital de la comarca de l’Urgell. Els seus socis fundadors consideren aquesta fita com un desig fet realitat. Han estat treballant en aquest projecte des de l’estiu passat i confessen que fa més d’un any els semblava impossible aconseguir-la.

El treball constant de fa uns mesos, però, ve avalat per la dinàmica i l’empenta donades pel Col·lectiu Perquè Vull!, un col·lectiu local amb tres anys de vida que se situa dins l’esfera ideològica de l’Esquerra Independentista. Aquest col·lectiu és la primera experiència comarcal del moviment que n’ha sortit reeixida, o sigui, que n’ha tingut continuïtat. Al llarg d’aquests tres anys han anat realitzant diverses xerrades i han consolidat una jornada de reivindicació festiva i de caire més popular que la oficial entorn la diada nacional de l’Onze de Setembre. Així mateix, treballen en l’organització del Correllengua; primer només col·laborant amb l’associació impulsora i ara, ja, essent-ne els organitzadors.

Fa uns mesos, amb el projecte del casal, aconseguiren doblar en nombre, cosa que els ha permès ser una vintena de persones. Amb ell esperen consolidar l’independentisme revolucionari en aquesta part de les Terres de Ponent. Pensen que gaudir d’un espai propi és molt important per a poder treballar i per a poder donar-se a conèixer; saben que l’espai físic comporta constància i exigeix més compromís. Aquest és el primer Casal Popular de l’Urgell, una comarca amb poc més de 35.000 habitants.

El casal ha de ser un lloc de trobada per les persones i col·lectius compromesos amb la defensa dels drets socials, laborals, nacionals i personals. Ha de servir per enfortir la consciència com a catalans i com a treballadors i ha de ser un espai que valori i fomenti el pensament crític. A més de tot això, també es pretén crear consciència en la lluita contra el sexisme i l’homofòbia; defensar els drets d’aquells que cada cop en tenen menys, com els immigrants; i treballar per la defensa del territori, la sobirania alimentària i la dignitat dels pagesos.

Arribats en aquest punt, podem explicar el perquè del nom escollit per al casal. El rostoll –Casal Popular El Rostoll- és la part de les tiges que romanen al camp després de segar; per a ells, aquesta imatge simbolitza la part de baix, les classes populars, la base, la que aguanta, la que no s’arrenca ni volent, cosa que indica fermesa. A més, amb el nom, reivindiquen el cereal, planta molt arrelada a l'Urgell, vinculada a un cultiu molt mediterrani i tradicional, vinculat a la pagesia i, per tant, a les arrels alimentàries, econòmiques, nacionals, de la seva ―i de la nostra― terra.

Com es deia a l’inici d’aquetes línies, el passat mes de maig s’inaugurà aquest nou espai a la vila. A la inauguració hi assistiren, tot i la pluja, més d’una setantena de persones al llarg de la tarda i constà de diferents actes. Per començar, d’una xerrada sobre les greus retallades socials i laborals que estem patint les classes populars, a càrrec del membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa Josep Manel Busqueta. En acabar, diverses persones començaren a pintar en una de les parets del casal un mural amb la silueta dels Països Catalans. Poc després, dos dels seus membres explicaren en què consisteix exactament el projecte iniciat i quines són les intencions i il·lusions dels seus socis. Una d’elles donà la paraula a cadascun dels representats de dos casals propers i que havien estat invitades: el Casal Popular l’Arreu de Mollerussa i el Casal Independentista Ocell Negre de Lleida. Ja per últim, pogué parlar en Ricardo Creus Albareda, un targarí fill del Talladell ―poble veí de Tàrrega― que fou el càrrec d’agitació de les Joventuts Socialistes durant la Guerra Civil. En Ricardo, per edat ―era massa jove―, no participà pròpiament en el conflicte armat però sí que s’hi involucrà socialment i defensà els valors i els ideals republicans, uns ideals que, malgrat els anys, conserva intactes. Les seves paraules foren encertades i pertinents i després d’haver motivat diverses vegades tant les rialles com els aplaudiments dels assistents ―i cal dir que fins les emocions més sinceres― se li féu, en darrer terme, l’entrega d’un diploma com a membre honorífic del Casal Popular El Rostoll i soci número 1.

De moment, el casal obre el seu espai tots els divendres i dissabtes de mitja tarda a mitjanit i ofereix algunes begudes de la terra i productes de proximitat. Les properes activitats que s’hi volen fer són una xerrada sobre les centrals nuclears i una sobre el conflicte i l’ocupació de Líbia. Per Sant Joan es pretén oferir un taller de ratafia i fer-hi una mica de celebració popular al carrer. Ja per més endavant, es pretén fer la presentació d’algun llibre i la presentació del Setmanari la Directa, tot i que encara no s’ha acordat res. Pensen que els mitjans de contrainformació són una eina imprescindible per a la revolta i el pensament crític, així que li guarden un lloc esperat en la seva agenda. Per acabar, doncs, ens agraeixen a La Burxa tant que hàgim pensat en ells per la nostra publicació com que després de deu anys seguim treballant, segons diuen, amb il·lusió en un projecte social, crític i solidari com el nostre. 

diumenge, 5 de juny del 2011

Els riscos de l’energia nuclear, xerrada al Casal Popular El Rostoll


El Casal Popular El Rostoll, que fou inaugurat el mes de maig, arrenca les seves activitats amb una xerrada dedicada a l’energia nuclear. En aquests dies, arran de la trista situació de Japó que tots coneixem, el debat sobre les centrals nuclears s’ha tornat a posar amb força damunt de la taula dels ciutadans i de la classe política d’arreu del món. A més, a casa nostra, fa mesos que ens manifestem per impedir que s’acabi instal·lant un cementiri nuclear (Magatzem Temporal Centralitzat) a Ascó. La Coordinadora AntiNuclear de Catalunya (CANC) porta dècades denunciant els riscos de l’energia nuclear; actualment es denomina Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, amb les mateixes sigles.

El model energètic dels Països Catalans és fruit d’una nul·la planificació i de la cessió als poders econòmics: les quatre centrals nuclears que avui funcionen als Països Catalans són propietat de les grans multinacionals elèctriques Endesa i Iberdrola.

No es cap novetat que som víctimes de la dependència dels combustibles fòssils com el petroli i el gas natural. A més, el consum provinent de les energies renovables dista molt de ser el més aconsellable per apropar-nos a un model de desenvolupament sostenible. Però de totes maneres, cal dir amb claredat que aquesta tampoc en seria la solució en últim terme. No podem obviar que el problema real és el desorbitat continu creixement de consum d’energia que tot el primer món generem. Cal caminar decididament, doncs, cap un model de decreixement a tots els nivells i això passa també, és clar, pel del consum d’energia. Necessitem un canvi profund en el nostre model energètic, tant pel planeta com per les generacions futures.

Aquest proper divendres a les vuit del vespre, al Casal Popular el Rostoll (C/Ardèvol 12 bis) de Tàrrega, hi vindrà el Sergi Saladié, portaveu de la CANC i professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, per parlar-nos de l’energia nuclear, el cementiri nuclear, les alternatives energètiques, l’accident de Fukushima i altres qüestions relacionades amb aquest tema.

Us convidem a tots a assistir a aquesta xerrada per compartir els uns amb els altres reflexions, opinions i punts de vista. 

Per la defensa del territori!
Visca la terra!