dimarts, 14 de febrer del 2012

Els treballadors d’autobusos de TMB de Barcelona al Casal Popular El Rostoll

El passat divendres 10 de febrer assistiren al Casal Popular El Rostoll els portaveus dels treballadors d’autobusos i metro de Barcelona. L’acte l’havia organitzat el col·lectiu A les trinxeres i tenia el suport del casal. Els dos portaveus, Saturnino Mercader i Josep Garganté, també afiliats a la CGT, explicaren davant unes vint persones els seus arguments per haver convocat una vaga de quatre dies per a final de mes. 


S’han dit moltes coses sobre aquest tema, però cal estar-ne mínimament informat, com en tot, per poder parlar-ne. Els treballadors, simplement, tenen una demanda: el compliment de les condicions ja acordades i firmades l’any passat entre ells i l’empresa pública TMB; volen que se’ls pagui l’increment salarial del 2,4% d’IPC del 2011. És un acord signat i del tot legítim, ja que és lògic que els salari augmenti com a mínim el mateix que l’IPC. En segon lloc, els treballadors també reclamen que no es retalli el servei públic: d’una banda, això afecta els usuaris perquè s’han eliminat línies d’autobús de barri els caps de setmana, mentre s’han mantingut només els de zones turístiques; d’altra banda, afecta els treballadors perquè desapareixen llocs de treball. En tercer lloc, els treballadors manifesten que estan en contra de l’augment de tarifes. Barcelona és la ciutat amb el bitllet més car de l’Estat. Aquest any, a més, el bitllet ha augmentat un 12%; contràriament, el bitllet turístic només ho ha fet un 4%. 



Els treballadors denuncien que l’empresa afirma que no hi ha diners, però expliquen que en aquesta empresa pública hi ha 600 directius: un per cada quatre autobusos. Cal tenir present que la immensa majoria d’aquests directius estan fora de conveni, cosa que suposa que no se sap quant cobren. Els sous de gairebé 600 persones són absolutament opacs, uns sous que es paguen amb els diners dels impostos de la ciutadania i del preu dels bitllets. Els treballadors acusen TMB de tenir molts directius innecessaris que cobren cadascun milers i milers d’euros cada mes.

Per acabar, diuen que si s’acaba fent la vaga serà culpa de l’alcalde Xavier Trias perquè el que ha de fer és comprometre’s a complir el conveni, cosa que, a més, va fer durant la campanya electoral. Creuen que Barcelona és molt més que un Congrés de Mòbils per a directius de mig món i que ells reclamen el que és just, ja que cada dia compleixen amb la seva jornada laboral. Podeu trobar informació a comitedescansos.blogspot.com.

Recordem a tothom que el casal hem organitzat un cicle de xerrades crítiques sobre la crisi: la propera xerrada serà al casal (c/ Ardèvol, 12 bis) el 25 de febrer a les 19h. i anirà a càrrec d’una infermera i membre de la CGT; la tercera i darrera la farà l’Arcadi Oliveres el 10 de març, a la sala d’actes Jaume Pons de l’IES Manuel de Pedrolo de Tàrrega. Us hi esperem!