dimarts, 20 de març del 2012

Com ens afectarà la reforma laboral?

La nova reforma laboral impulsada pel govern de l’estat espanyol del PP serà agressiva pels dretsdels treballadors i les treballadores, tal i com reconeixia el mateix ministre d’economia davant dels seus “caps” del Fons monetari Internacional (FMI). Com ens afectarà aquesta nova legislació?
  • Abaratiment de l’acomiadament: els empresaris podran acomiadar els seus treballadors de forma procedent, pagant només 20 dies d’indemnització per any treball amb un màxim de 12 mesos, si demostren que han reduït els seus ingressos (que no significa que tinguin pèrdues).
  • Destrucció dels convenis col·lectius: fins ara, les condicions laborals de cada sector productiu es pactaven a nivell d’estat entre les forces sindicals i patronals, ara s’hauran de pactar dins de cada empresa, això situa als treballadors i treballadores en un gran situació de desprotecció
  • Precarització de les condicions de treball: els empresaris podran modificar de forma unilateral les condicions laboral dels seus treballadors al·ludint raons de competitivitat, productivitat o organització interna de l’empresa.
  • Facilitats per presentar Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO): fins ara l’autoritat laboral corresponent tenia el poder de decidir si acceptava un ERO. Ara els empresaris podran presentar-ne sense haver de demanar el seu consentiment.
  • Privilegis per les ETT: la nova legislació situa en una posició preferent a les Empreses de Treball Temporal, ja que estaran al mateix nivell que les agències públiques de col·locació.
  • Absències justificades: una persona que falti més de nou dies al seu lloc de treball podrà ser acomiadada de forma procedent, encara que aporti el corresponent justificant mèdic. Això situa en una gran situació de desprotecció a les dones, ja que la majoria són les encarregades de cuidar els nens i la gent gran de les famílies, i també a les persones amb risc de contraure malalties.
  • Facilitats per retallar serveis públics: les administracions públiques podran presentar Expedients de Regulació d’Ocupació, al·ludint pèrdues econòmiques com si fossin empreses privades. Això suposarà l’eliminació els dels serveis socials que no són rentables però que són indispensables per la societat.
  • Contracte de pràctiques: un empresari podrà fer tants contractes de pràctiques com vulgui als joves fins que arribin als 30 anys, fins ara només se’n podien fer un màxim dos per un període de sis mesos cadascun.
Amb l’objectiu de donar més informació sobre les conseqüències d’aquest nou marc laboral, des la plataforma us convoquen a assistir a les xerrades que es realitzaran a càrrec d’advocats laboralistes, el proper dissabte 24 de març a les 19:30 hores a la biblioteca pública de Tàrrega i el dimarts 27 de març a les 20 hores a la Sala d’Actes del Casal Agramuntí. Properament informarem dels actes reivindicatius que es realitzaran en el marc de la VAGA GENERAL, en la qual us animem a participar-hi activament. 


Plataforma Pels drets socials a l'Urgell
dretssocialsurgell@gmail.com