dilluns, 30 d’abril del 2012

Primer aniversari del Casal Popular El Rostoll

En aquest mes de maig, el Casal Popular El Rostoll celebrarà el seu primer aniversari. Aviat farà un any que el Casal, hereu del col·lectiu Perquè vull! i gràcies a l’empenta d’un bon nombre de persones, obrí les portes. Ha estat un any intens, ple de dubtes i incerteses en l’inici, ben conscients de les dificultats que suposaria afrontar els reptes de mantenir obert un espai físic de manera autogestionada. El nostre primer objectiu era donar-li continuïtat al Casal i bé, aquí ens teniu, amb ganes d’afrontar més anys de treball i lluita i de celebrar molts més aniversaris.

En tots aquests mesos, el Casal ha organitzat quasi una trentena d’activitats, ben diverses i per a tots els públics. Xerrades informatives i de denúncia, passis de vídeos, tallers gastronòmics, presentacions de llibres, actes festius i reivindicatius, l’11 de setembre, el 8 de març... El Casal també ha estat una de los associacions de Tàrrega impulsores de la Coordinadora Targarina per la Llengua, l’encarregada d’organitzar els actes del Correllengua. Així mateix, l’ofensiva dels governs autonòmic i estatal contra els drets socials, ens ha portat a participar activament en la recentment creada Plataforma pels Drets Socials a l’Urgell i ha condicionat bona part de les activitats que hem anat realitzant, com un cicle de xerrades contra la visió oficial de la crisi. L’acte final del qual va anar a càrrec de l’Arcadi Oliveres i hi van assistir més de 250 persones.

Així doncs, per demostrar-vos amb quina il·lusió afrontem els nous reptes que ens esperen, hem preparat tot un seguit d’activitats perquè el dissabte 5 de maig celebrem plegats el primer aniversari del Rostoll. La majoria d’actes tindran lloc al mateix Casal o al carrer Ardèvol, just davant.


12 h Jocs al carrer - Pl. del Carme (El Pati)
Per començar el dia, jocs al carrer: Estirar la corda (per grups) i llançament de pinyol.

13 h Vermut

Abans d'anar a dinar, passa't pel Casal a fer el vermut i a fer petar la xerrada.

18 h Mural reivindicatiu

Pintem un mural davant del Casal. Reivindiquem, construïm.

19 h Concurs de botifarra

Avancem la tarda tot jugant a la botifarra. Premis per als guanyadors!

21.30 h Sopar Popular

La millor cassola de tros de tot Ponent (a càrrec dels Kassolaris del Sió). Preu 10 €.
Inclou amanida, pa, vi, aigua i postres. Hi haurà opció vegetariana.
Reserva la teva ració enviant un correu a elrostolltarrega@gmail.com.

23h Música al carrer

El cantautor penedesenc Cesk Freixas ens presentarà cançons del seu quart àlbum. En acabar, música i gresca catalana amb un punxadiscs.

Esperem la vostra presència en els diferents actes al llarg de tot el dia, veniu i participeu-hi!

Per uns Països Catalans lliures i socialment justos!
Visca Tàrrega i l’Urgell! Visca el Casal!

dimecres, 25 d’abril del 2012

Diada de Sant Jordi a Tàrrega

Com s’havia previst, el passat 22 d’abril tingué lloc al Casal un recital de poesia i música a càrrec del pianista Albert Panadés i de la poeta Meritxell Nus. Gràcies, de nou, als dos per haver vingut! Des del Casal sempre treballarem per la llengua i la cultura catalanes, a Tàrrega i arreu de les nostres comarques: de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.


El dia següent, 23 d’abril, el Casal va tenir durant tota la jornada una paradeta amb llibres varis al carrer Major. Així vam poder fer Tàrrega i trepitjar el carrer, com des de fa uns anys, abans amb el col·lectiu Perquè vull!, anem fent. 



Català a l’atac!

Acte commemoratiu del Primer de Maig a Tàrrega

En el context actual de crisi estructural del sistema capitalista, veiem com les classes populars estem pagant els plats trencats d’una gran bacanal muntada per una minoria adinerada recolzada pels governs de torn (abans PSOE, ara PP i CiU) que ens han volgut vendre a la ciutadania la falsa idea que sota el capitalisme podríem créixer infinitament. 

I la veritat és que ara ens trobem en una dictadura dels mercats i del capital que es lucren a base d’especulació sobre països sobirans mentre demanen reformes perjudicials per la majoria social, convertint-se en autèntics governs a l’ombra que dicten el què s’ha de fer. Però la veritat és que el capitalisme mostra la seva veritable cara en temps adversos i, si cal, prescindeix de les “formalitats” democràtiques (com a Grècia o Itàlia), o apostant directament per la força quan veuen amenaçat el seu statu quo, donant cops d’estat encoberts contra un ja precari sistema democràtic en benefici dels mercats i les seves estratègies especulatives. 

Al caliu d’aquesta situació, han sorgit diverses plataformes ciutadanes en defensa dels drets socials de les classes populars. Una d’aquestes, sorgida a les nostres contrades, és la recentment constituïda “Plataforma pels Drets Socials a l’Urgell”, la finalitat de la qual és la defensa d’uns drets socials tan bàsics per les persones com la sanitat, l’educació, cultura, etc... uns sectors que mai han d’esdevenir en privilegis o negoci al servei d’una minoria que espera l’ocasió per apropiar-se d’uns espais que no són seus mentre ataquen i titllen de “lladres que s’apropien dels carrers de tothom” a qui ens manifestem per reclamar simple justícia social.
 
Ara que s’acosta el 1er de maig, i enmig d’una greu crisi capitalista en la que els rics cada cop són més rics i els pobres cada cop més pobres, les nostres reivindicacions tenen més sentit, al mateix temps que cal recordar els orígens d’una festa reivindicativa que el Congrés Obrer celebrat a París el 1889 va acordar institucionalitzar com el Dia del Treballador en homenatge als valents obrers assassinats a Milwakee (Xicago) al 1889 per un de tants empresaris explotadors pel sol fet de reclamar la jornada laboral de 8 hores.

I és que actualment, 123 anys després d’aquells fets, està més justificada que mai la defensa d’uns drets socials assolits pel poble amb sang, suor i llàgrimes i que les oligarquies econòmiques, autèntiques culpables de la crisi, amenacen amb destruir.
 
Així mateix, i en el marc de la commemoració del 1er de maig, des de la nostra plataforma us convidem a tota la ciutadania a un sopar que se celebrarà el proper dilluns 30 d’abril a les 9 del vespre a la Plaça Major de Tàrrega, amb un concert reivindicatiu a càrrec de Xavier Mayora.

I davant aquesta terrible realitat que ens toca patir, també animem a la ciutadania conscienciada socialment a participar a les manifestacions que des de diversos col·lectius farem el 1er de maig a partir de les 12 del migdia a la Plaça del Treball de Lleida, una festivitat que, per altra part, mai hauria de perdre el seu sentit reivindicatiu i menys en un context com l’actual, per molt que certs sectors diguin el contrari. Ànim i endavant!!



Plataforma pels Drets Socials a l’Urgell

dimecres, 18 d’abril del 2012

Activitats de la diada de Sant Jordi

Diumenge 22 d'abril, 18h - Recital poèticomusical

Aquest diumenge tindrà lloc al Casal Popular El Rostoll un recital de poesia amb acompanyament musical, titulat "Diuen els arbres", a càrrec de Meritxell Nus (veu) i Albert Panadés (piano). M. Nus, a més de llegir poemes propis, també incorporarà alguns poemes d'altres personalitats de la poesia. L'hora d'inici de l'espectacle és a les 18 h  i durarà aproximadament tres quarts d'hora. Us esperem!

Dilluns 23 d'abril, Sant Jordi, C/Major - Paradeta del Casal

Durant tot el dia, el Casal sortirà al carrer i tindrà una paradeta de llibres i altres productes al carrer Major de Tàrrega.


dilluns, 16 d’abril del 2012

Crònica de la presentació de la Directa

El divendres passat, a les 8 del vespre, va tenir lloc al Casal la presentació del setmanari de comunicació Directa, un projecte de base fet pel moviments socials i per als moviments socials. La informació, la comunicació, sempre ha estat molt important en la història i és bàsica en el moment que vivim. 

El Blai, de Mataró, i membre de la Directa, ens va explicar com va sorgir el projecte i com s’organitza, a més de parlar-nos del paper que els poders fàctics tenen en la totalitat de la premsa d’avui. Actualment, també és un negoci més i l’objectiu és el d’aconseguir el màxim benefici. 
 

A partir d’ara podreu comprar la Directa a la llibreria Bufavents del carrer Major de Tàrrega. Surt cada dijous i val la pena: hi trobareu informació d’actualitat i reportatges aprofundits sobre temes diversos. Que no us prenguin el pèl amb el que llegiu, veieu i sentiu!

dimecres, 11 d’abril del 2012

Presentació del setmanari la Directa

El proper divendres 13 d'abril a les 20:00h, al Casal Popular el Rostoll tindrà lloc la xerrada de presentació del setmanari de comunicació Directa. Aquesta tractarà sobre el silenci dels mitjans de comunicació de masses, les propostes i alternatives actuals i finalment la presentació del setmanari a càrrec d'un membre d'aquest.

La Directa és un mitjà de comunicació en català d'actualitat, investigació, debat, i anàlisi. Aquest neix com a projecte d'informació alternativa l'any 2006, promogut per persones que porten anys treballant en col·lectius de contrainformació i comunicació popular.

dissabte, 7 d’abril del 2012

Neix la plataforma Pels drets socials a l’Urgell

La darrera setmana de març es va presentar la plataforma Pels drets socials a l’Urgell, un espai de confluència entre persones individuals i diverses associacions de la comarca: Democràcia Real Tàrrega, Lleida Treballadora, el Casal Popular El Rostoll i l’Assemblea d’Indignats de la Ribera del Sió.

La plataforma ha nascut per defensar els drets socials i laborals de les persones treballadores (incloent-hi aturats, estudiants, jubilats i autònoms), la participació activa, l’aprofundiment democràtic i l’assoliment d’una vertadera justícia social acompanyada de llibertats. Fa un parell de mesos que treballa internament i es va donar a conèixer per tal de donar suport a la Vaga General del passat 29 de març.

El passat dia 24, a les 19.30 h, es presentà públicament a Tàrrega amb una xerrada sobre la Reforma Laboral. L’advocada laboralista Esther Sancho, del despatx Simeó Miquel de Lleida i membre de la Confederació General del Treball, ens explicà detalladament els greus retrocessos laborals que la reforma imposa. Per dir-ho molt resumidament, la reforma aprovada pel PP amb el suport absolut de CiU suposa l’abaratiment de l’acomiadament, la destrucció a la pràctica dels convenis col·lectius, facilitats per presentar ERO a les empreses i a les administracions públiques, més privilegis per les ETT i contracte de pràctiques per als joves fins als 30 anys. A la xerrada de Tàrrega i assistiren una trentena de persones. 



El dimarts 27 de març, també a Agramunt, hi tingué lloc una xerrada, aquest cop a càrrec de l’advocat de Lleida Carles López. A cadascun dels actes hi van assistir vora trenta persones.

El dia 29 de març, dia de la Vaga General, la plataforma va convocar a la concentració de dos quarts d’una al Pati, manifestació que també havien convocat els sindicats UGT, CCOO i CGT. Hi assistiren un miler de persones pel cap baix, cosa per la qual la plataforma se’n sent molt satisfeta. 



Per acabar, coma plataforma Pels drets socials a l’Urgell manifestem que continuarem treballant a la comarca pels nostres drets i esperem que aquesta vaga serveixi com un punt de partida per la mobilització, per la participació i per la construcció d’una societat justa i igualitària, que només serà possible si superem el model econòmic vigent.

Prou retallades!
Pel repartiment del treball i la riquesa!