dijous, 31 d’octubre del 2013

Per l’educació en català i per l’oficialitat (Manifest del Correllengua 2013 de Tàrrega)

La llengua catalana també pateix una crisi. Ja fa anys que ho diem i, per tant, pot semblar una cantarella de fons que no té raó de ser. Però no és el cas: ni ahir ni avui.

L’objectiu darrer del Correllengua és desaparèixer, deixar de ser necessari; ens explicarem: el Correllengua és una iniciativa nascuda de la societat civil amb la intenció de defensar l’ús social del català i de reivindicar-ne l’oficialitat arreu dels territoris de parla catalana, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.

Les mesures legislatives engegades recentment pel govern espanyol de la mà del ministre Wert són tota una declaració de guerra lingüística, també al Principat, però sobretot al País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses i l’Aragó. Amb el fals pretext de fomentar l’aprenentatge de llengües estrangeres, aquestes mesures tenen l’objectiu de marginar encara més la llengua catalana en tots els àmbits d’ús, particularment en l’educatiu. Pel que fa a tota la Franja de Ponent, a més, la Llei de llengües d’Aragó elimina el nom de llengua catalana i la denomina literalment «llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental» (popularitzada amb l’acrònim LAPAO). És evident que amb aquest menyspreu el català no es pot normalitzar i que en aquestes comarques veïnes cada cop recula més. La contestació a aquests atacs arrenca de la societat civil: associacions com Escola Valenciana, els docents de les Illes, que es neguen a aplicar la llei, o el manifest aprovat en ajuntaments de la Franja.

La llengua catalana, doncs, està al punt de mira de la intolerància i del nacionalisme espanyol més ranci i ignorant. El català està assetjat i els catalanoparlants també, allí on sigui que visquem o parlem. Un dels drets que se’ns nega és el que obstrueix la creació d’un espai comunicatiu i audiovisual comú per al conjunt dels Països Catalans. El català tampoc no és oficial a les institucions de la Unió Europea i França continua vulnerant els drets civils i lingüística més bàsics dels catalanoparlants de la Catalunya Nord i, per tant, de tots els catalanoparlants.

Aquests són només alguns dels problemes i atacs que pateix la nostra llengua. En els darrers mesos, i dins del debat sobre la possibilitat que es creï un Estat independent en una part del territori, s’ha obert la caixa dels trons sobre les llengües oficials. Però aquest no és el debat que cal tenir, sinó que cal debatre sobre quins seran els objectius de la política lingüística del nou Estat català i, a partir d’aquí, quins instruments emprarem.

Per a tot això, cal tenir present com a mínim dos factors: en primer lloc, a la Catalunya estricta s’hi parlen diverses llengües i no només dos o tres; en segon lloc, el català continua sent una llengua subordinada a l’espanyol, com demostra l’ús escàs que se’n fa en diversos àmbits (cinema, àmbit judicial, activitat econòmica...), o que l’espanyol sigui majoritàriament la llengua de comunicació i d’integració entre els parlants de les diferents llengües.

El conflicte lingüístic existeix i el bilingüisme no és la solució per a capgirar la falta d’ús i de drets del català. Davant dels reptes del futur, l’objectiu és normalitzar el català perquè esdevingui la llengua de cohesió i de contacte entre persones i parlants diversos.

Visca el Correllengua!
Visca els Països Catalans!
Coordinadora Targarina per la Llengua

divendres, 25 d’octubre del 2013

Correllengua 2013 - 3a edició de la Festa Major del Català

S'acosta la castanyada, i com cada any, això significa que s'acosta el Correllengua de Tàrrega que aquest any celebrarà la 3ra edició de la Festa Major del Català.

El Correllengua s'iniciarà el dimecres 30 d'octubre a les 8 del vespre, al local social Ateneu, amb el recital poètic "Els homes no poden se lliures" com a cloenda dels actes de l'any Espriu. Just després del recital, es celebrarà el 1r Dictat Popular Targarí organitzat pel Consorci per la Normalització Lingüística.


El dijous 31 d’octubre a les 11 de la nit, l'espai MerCAT acollirà el concert de "La Castanyada del Correllengua" on actuaran The Targarians, Oques Grasses i Pastorets Rock. L'entrada serà gratuïta i els preus a la barra anti-crisis.


Dissabte, 2 de novembre, la festa continuarà amb diverses actuacions. A les 6 de la tarda començarà l'aplec reivindicatiu de cultura popular a la plaça del Carme (el Pati), amb xocolatada i l’espectacle per als infants "Pluja de cançons" del grup d’animació Oriol Canals. La xocolatada, a més, servirà per tornar a dur a terme la iniciativa "una xocolata per una paraula", on cada nen haurà de fer entrega d’una paraula escrita en català en un foli per rebre la xocolata; folis que serviran per fer un mural. A les 8 del vespre començarà el Xerrabars, de bar en bar pel barri del Carme fent proves del català a cada parada fins arribar a l'espai MerCat, on farem el sopar popular amenitzat amb l'humorista David Vilaseca,
per finalment donar pas al VI Concurs Internacional de Porronaires!!

L’endemà diumenge i per finalitzar el Correllengua tornarem a hissar una senyera al "Tossal Rodó"! La caminada per la llengua s'iniciarà a les 11 del matí al pati i desprès de coronar el turó ho celebrarem amb un bon vermut popular!

Us esperem a tots i a totes a la Festa Major del català!!

Visca el Correllengua!


dijous, 10 d’octubre del 2013

Independència per canviar-ho tot

La triple crisi social, nacional i democràtica que viuen els Països Catalans s’ha traduït en l’obertura de nous escenaris polítics. Nous escenaris que ens ofereixen, per una banda, la possibilitat de generar projectes i alternatives radicalment democràtiques i transformadores i, per l’altra, fer sentir la nostra veu en el procés polític pel dret a decidir. La lluita per la independència ha de ser sinònim d’una independència política, econòmica i democràtica que ens allunyi de les receptes neoliberals actuals.

El procés obert a la Catalunya estricta ha de ser la punta de llança de la ruptura democràtica per la independència al llarg de tot el país. Cada territori pot tenir el seu ritme, però el dret a l’autodeterminació ens és inherent com a poble. La independència, a més, que només pot donar-se si en algun moment desobeïm la llei espanyola, ha de ser el primer pas per a la justícia i la transformació social. Cal desobeir aquelles lleis que ens exploten, ens exprimeixen i ens espolien, com a catalans i com a treballadors.

Sobre aquestes bases, l’Esquerra Independentista llença la proposta de treball de la campanya “Independència per Canviar-ho Tot”. Es tracta d’un projecte que té com a objectiu retornar a la ciutadania el procés sobiranista, fins ara a mans de CiU i ERC (autoassignats els nous artífex d’aquest procés sobiranista), i recollir la veu de la gent, les persones, els col·lectius i els moviments socials que són, en definitiva, la garantia de formació i conformació de la consulta i del futur del nostre país.

A Tàrrega, i no només com a Casal Popular el Rostoll, aviat començarem a activar les formes necessàries per a la mobilització ciutadana i l’activació política.

El proper 19 d’octubre hi ha convocada una manifestació a Barcelona sota el lema “Independència per canviar-ho tot”. Des de Tàrrega hi assistirem i amb la resta de col·lectius de les comarques de Ponent hi podrem assistir en autobús! Val 10 euros: 5 d’anada i 5 de tornada! Les reserves es poden fer per correu electrònic al percanviarhototponent@gmail.com, o bé al telefon 655351117 (Josep).
 
Sortim al carrer!

dijous, 3 d’octubre del 2013

El Casal col·labora amb la vaga de docents de les illes amb un cap de setmana solidari

El passat cap de setmana, el Casal Popular el Rostoll col·laborà amb la vaga indefinida de docents de les Balears aportant tots els ingressos del cap de setmana a la caixa de resistència.

L'import recollit durant el cap de setmana fou de 240€, fruit de tot els ingressos de la barra juntament amb aportacions econòmiques de voluntaris que vingueren durant tot el cap de setmana al casal.

Finalment, volem agrair a totes les persones que participaren durant el cap de setmana solidari aportant el seu granet de sorra en suport als docents de les illes. A més a més, també volem recordar que encara es poden fer aportacions a la caixa de resistència a través d'un ingrés al número de compte 2056-0009-74-41020034 de la Caixa Colonya, a nom de l’Obra Cultural Balear.