dimecres, 9 d’abril del 2014

Parlem d’Islàndia

Aquest divendres, 11 d’abril, a les vuit del vespre, al Casal Popular el Rostoll presentarem Islàndia 2013. Crònica d’una decepció, un llibre publicat recentment pel periodista Èric Lluent. Aquest llibre sorgí d’un projecte de micromecenatge i de l’empenta de l’autor del llibre. En l’obra s’analitza la situació canviant que visqué el poble islandès els darrers dos anys i que centraren els mitjans de comunicació i, sobretot, analitza què n’ha quedat de tot allò, com es troba ara aquest petit país i perquè. 

Invitem tothom a assistir a l’acte, a escoltar i a parlar. Aquest acte s’inclou dins del cicle internacionalista organitzat pel Rostoll. 

Dissabte passat començà el cicle amb una xerrada sobre la situació actual d’Ucraïna. Hi assistiren una vintena de persones. El Xavi Oca, membre de la CUP de Sabadell i de l’MDT, explicà la història d’aquest país per tal d’entendre el passat recent i el dia d’avui. Va denunciar que els mitjans de masses silencien molts aspectes polítics i ideològics de fets recents, ja sigui per demagògia o per pura ignorància. Cal recordar que l’actual Govern d’Ucraïna no sorgeix de cap elecció (i molt menys democràtica) i conté quatre membres d’un partit neonazi, que actua amb intimidació i violència brutal allà on pot. Si bé l’antic president, Ianikóvitx, era un mafiós, com els darrers que l’havien precedit, el govern actual ha sortit d’un cop d’estat aprofitat per l’extrema dreta per aconseguir quotes de poder i apallissar –i, fins i tot, assassinar– jueus i militants comunistes. Així, doncs, com podem considerar el referèndum de Crimea il·legal i il·legítim i el govern de Kiev legal i legítim? Tot plegat, però, ha estat i és encara un pas més en l’estratègia global per aconseguir el domini del petroli i dels hidrocarburs que es troben a l’Orient Mitjà i a l’Àsia Central. Ucraïna és una víctima més de l’imperialisme dels Estats Units, de l’OTAN i dels seus fidels aliats de les dictadures del Golf Pèrsic (Aràbia Saudita i Qatar, entre d’altres). Recordem les invasions i guerres d’Iraq, Afganistan, Líbia, Síria, Mali... i les ingerències armades del moviment gihadista (l’extremisme absolutament conservador i masclista de l’islam, que pretén imposar la xaria, la llei islàmica més estricta, com a l’Aràbia Saudita, el soci preferent dels Estats Units a la zona).


El proper 26 d’abril, a les set de la tarda, també al Rostoll, a més, tindrà lloc una xerrada sobre l’actualitat de Veneçuela, un país desconegut i manipulat vilment pels mitjans de comunicació, per la ignorància i pels poders econòmics. Per parlar-ne vindrà una resident veneçolana de Lleida, membres del Casal d’Amics de Cuba de Lleida i potser el cònsol de Veneçuela de Barcelona.