dimecres, 23 de juliol del 2014

El Casal participarà a la concentració d'aquest divendres contra el genocidi palestí

El Casal, juntament amb altres associacions i partits polítics de Tàrrega i pobles agregats,  ha signat el manifest "Aturem el genocidi del poble palestí", impulsat per les mateixes associacions sota el nom de Tàrrega per Palestina. A més a més, el Casal també participarà a la concentració d'aquest divendres, 25 de juliol, a les 20 h a la plaça Major de Tàrrega. 

Finalment, també volem convidar a tots el targarins a assistir a la concentració, i a la resta d'entitats a sumar-s'he a la convocatòria enviant un correu a tarregaxpalestina@gmail.com



Manifest:


Aturem el genocidi del poble palestí

Ja fa més de 66 anys que els palestins viuen en una vulneració sistemàtica dels seus drets humans i llibertats fonamentals. L’ Estat d’Israel, malgrat la seva aparença de país democràtic, no compleix mai les resolucions de les Nacions Unides i viola constantment la legalitat internacional. Ha pres al poble palestí les seves cases, les seves terres i la seva llibertat. I no s’atura. Des del 12 de juny, Israel ha augmentat les seves agressions. Malgrat això, també hi ha veus del poble jueu que s’aixequen en contra d’aquest govern genocida i, també son aixafades amb violència per part del seu govern i ignorades per una gran part dels governs occidentals.

A Gaza, els bombardejos de l’operació “Marge Protector” està causant dia rere dia centenars de morts, milers de ferits, mutilats i refugiats que tenen que marxar de les seves cases destruïdes. El 80% de les víctimes són nens, dones i ancians. A dia d’avui (23/07) el recompte sinistre de víctimes mortals ascendeix a 650 morts, a 4500 ferits greus i a un nombre molt superior de refugiats.

Mentrestant, però, amb la seva fermesa i la seva lluita, el poble palestí resisteix. Sobreviu a l’apartheid, la colonització, l’ocupació, l’embargament econòmic, les massacres i, la neteja ètnica a les quals el sotmet Israel, un estat sionista, racista i assassí que s’enforteix amb la complicitat i l’ajuda dels Estats Units, de la Unió Europea i, també, de les nostres institucions i governs.

Davant d’aquesta situació, les organitzacions sotasignades ens neguem a equiparar la responsabilitat de les parts en el conflicte. Al darrera hi ha un sol culpable: el projecte sionista de colonització i ocupació de Palestina. Ens neguem a ser còmplices de la massacre del poble palestí i advoquem per l’estratègia internacional no violenta de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, sol•licitada per la societat civil palestina.

Malgrat qualsevol alto el foc, la situació de fons continua i, per això, apostem per un procés de pau just, durador i digne. Per tant, exigim: 
  • Que les institucions catalanes, començant pel Govern, trenquin les seves relacions i acords amb les institucions israelianes còmplices de l’opressió del poble palestí. 
  • Que el govern d’Espanya expulsi l’ambaixador d’Israel del territori estatal. 
  • Que el Parlament de Catalunya rectifiqui la negació al dret d’autodeterminació del poble palestí. 
  • Que l’Ajuntament de Tàrrega trenqui tots els contactes que té amb l'ambaixada israeliana d'Espanya i que mai més es torni a convidar el seu personal diplomàtic a la nostra ciutat. 
  • Que la Diputació de Lleida anul·li el projecte que te per impulsar el turisme d'Israel a les nostres contrades, 
Saludem el poble palestí en resistència i li fem arribar la nostra solidaritat: no està sol i no l’oblidem! Convidem tothom a sumar-se a la campanya BDS i altres iniciatives de suport.

Prou complicitat amb Israel! Aturem el genocidi del poble palestí! Visca Palestina lliure!

dimarts, 22 de juliol del 2014

Tancada al CAP de Tàrrega per l'aturada del consorci sanitari

Demà, dimecres 23 de juliol, arreu de Ponent i Pirineus s'organitza una jornada d'accions per cloure un juliol amb una cinquantena de mobilitzacions per la sanitat 100% pública. Un mes després de la cadena humana que va entregar-los-hi 38.575 signatures contra el consorci sanitari i a favor de blindar la sanitat pública els polítics responsables no han donat cap resposta. 

A Tàrrega l'acció de protesta, organitzada per la Marea Blanca de Ponent i Pirineus, consistirà en una tancada al CAP. L'acte començarà amb una cercavila a les 18 h a la plaça de Carme i que acabarà al CAP amb la col·laboració dels Diables de la BAT. A les 19 h es durà a terme un refrigeri amb llimonada natural, estèvia i menta i amb fruita del temps. De les 20 a les 21 h, es celebraran tres xerrades-col·loqui: una de la febre, una de la diarrea i una de les picades. Després de les xarrades, els assistents podran sopar, però es important que cadascú es porti el seu entrepà o carmanyola. Finalment, a les 22.30 h es projectarà el documental La salut el negoci de la vida. La tancada es clourà a mitjanit.

dijous, 10 de juliol del 2014

El Casal participa a la IV Trobada de Casals i Ateneus dels PPCC

El passat 17 de maig, el Casal Popular el Rostoll participà a la IV Trobada de Casals i Ateneus dels PPCC celebrada a Reus. Més de 100 persones vingudes de 36 Casals i Ateneus d’arreu dels territoris dels Països Catalans apostaren per consolidar la Xarxa, que enguany ha decidit fer passos endavant en el treball conjunt.

La jornada va començar amb una plenària en la que es van presentar els diversos projectes pendents aprovats a la trobada de l’any anterior al barri de Benimaclet de València: la nova pàgina web de la Xarxa, un dossier d’assessorament legal per crear un nou casal (de moment la versió del principat i que en els propers mesos es preveu adaptar a les normatives d’arreu dels territoris) i les plaques acreditatives de pertànyer a la Xarxa que es van repartir a tots els casals assistents. Alhora, es van presentar diverses iniciatives de caire nacional com el projecte de Ràdio Terra, el col•lectiu Som Països Catalans, el projecte la Falç o la iniciativa de Som Força en suport als Centres Socials en Perill de desallotjament.

Seguidament, es van començar les taules temàtiques de debat en les quals diversos casals van poder aprofundir en temes com el finançament, les activitats, la gestió i participació de les sòcies, debatre entorn el paper dels casals en la creació del contrapoder local o entorn de quina participació i afectacions pot tenir el procés independentista al principat.

Després d’un dinar popular amenitzat per les companyes del Casal Despertaferro de Reus, hi hagué una nova plenària en la qual es resumiren les propostes sorgides des de les diverses taules i es va iniciar el debat sobre quin era el camí de la Xarxa de Casals.

S’aprovà que la Xarxa ha de fer un pas endavant per tal de consolidar-se com a espai no només de trobada i intercanvi d’experiències entre casals sinó també com a espai de coordinació i treball conjunt. Aquesta, més enllà de les trobades anuals, ha de començar a realitzar una tasca en el dia a dia fent de punt de suport dels diversos casals i de difusor dels diversos projectes que d’aquests en vagin sorgint. Per tal de dur a terme aquesta tasca, es va consolidar la Gestora (fins al moment formada pels casals Desperta Ferro de Reus, el Casal Panxo de Berga, el Centre Social la Vila de Martorell, la Fona d’Olesa de Montserrat, l’Ateneu Mulei de Molins de Rei i el Casal Can Capablanca de Sabadell), que es va ampliar amb tres casals més: el Tio Cuc d’Alacant, el Casal de Felanitx i el Boira Baixa de Manlleu. Alhora es va donar a aquesta un mandat clar: cal desenvolupar els mecanismes durant el proper any per tal que a la propera trobada hi hagi canals de comunicació eficaços entre Casals, eines potents de difusió de la Xarxa, eines de compartició de recursos entre casals i en general començar a dotar de recursos aquesta Xarxa. Igualment, també es va agafar el compromís de desenvolupar trobades de casals a diversos territoris a més petita escala que puguin servir per treballar de forma coordinada a nivell comarcal o entre comarques. Finalment, es va aprovar que la propera trobada es farà la primavera de l’any vinent al Casal Panxo de Berga.

Així doncs, la Xarxa es consolidar i avança amb l’objectiu clar de dotar-se d’eines i mecanismes per seguir creixent i donant suport a casals i nous projectes per tal d’arribar a la propera trobada amb superant la fita dels 200 casals populars arreu del territori dels Països Catalans.

Teixim alternatives, teixim contrapoder, teixim poble, construïm Països Catalans!

divendres, 4 de juliol del 2014

Crònica del IV taller de ratafia

Per quart any consecutiu, el Casal Popular el Rostoll va organitzar el tradicional taller de ratafia. Seguint la tradició que marca els volts de Sant Joan com la millor època per fer ratafia, el passat diumenge 29 de juny un grup de persones, ens vam reunir ja fos per participar activament en l’elaboració o bé per observar el procés i prendre nota de la recepta i els ingredients. Sota la direcció del nostre amic Jaume, vam esberlar les nous verdes i vam repartir les diferents herbes i fruites que un cop dins les embúrnies, juntament amb l’aigua i el licor necessari, reposaran a sol i serena durant 40 dies, temps mínim per a que la barreja maceri.  
Un cop passats els 40 dies, ens tornarem a trobar al Casal per realitzar el procés de filtratge i afegir el xarop de sucre. Després d'aquest segon pas, la ratafia s'ha de deixar reposar en un lloc fosc i fresc i, com ja es tradició, l'obrirem pels volts de Nadal.

Així doncs, no ens queda més que agrair a en Jaume la seva col·laboració desinteressada, així com convidar-vos a totes i tots al següent pas en el procés d’elaboració de la ratafia.
Us hi esperem!