dimarts, 30 de juny del 2015

Xerrada sobre la situació actual a Turquia

El passat 7 de juny, se celebraren les eleccions nacionals de Turquia, on el partit islamista de l'actual president Erdogan perdé la majoria absoluta. Una altra bona notícia fou l'entrada de l'esquerra kurda, l'HDP. Aquesta superà la barrera del 10 % de vots que imposa la constitució turca per obtenir representació parlamentària, cosa que suposà una gesta històrica després d'aglutinar el suports dels kurds i d'altres moviments reivindicatius turcs que es van fer evidents durant les protestes antigovernamentals de Gezi. 

Aquest divendres, 3 de juliol, a les 8 del vespre, el Casal Popular el Rostoll organitza una xerrada per parlar sobre la situació actual a Turquia després de les eleccions d'aquest juny, amb la investigadora i veïna de Tàrrega Özgür Günes Öztürk Okumus.

A més a més, prèviament, també es durà a terme la presentació de la primera fàbrica de tèxtil autogestionada, anomenada Özgür Kazova. Özgur (lliure en turc) Kazova és una experiència significativa de la lluita laborista i del moviment ciutadà format arran de la resistència del parc Gezi (Taksim, Istanbul), el maig-juny del 2013. La seva activitat començà com a fàbrica ocupada i en pocs mesos aconseguiren convertir-se en una cooperativa, amb voluntat de construir una societat més igualitària, transversal i sense patrons. Des del 17 de novembre de 2014 produeixen jerseis sense cap patró, i el seu objectiu és formar part de les lluites internacionals per la llibertat, cooperar en el marc de l’economia social i solidària i defensar les lluites laboristes d’arreu del món.

dimarts, 23 de juny del 2015

25 anys sense Pedrolo

Un 26 de juny de 1990 moria Manuel de Pedrolo a Barcelona. Aquest divendres, 26 de juny de 2015, farà 25 anys que ens va deixar i des del Casal Popular el Rostoll creiem necessari i obligatori dedicar un petit acte d'homenatge a un referent cultural, polític i intel·lectual.

Manuel de Pedrolo nasqué a l'Aranyó, però de molt jove es traslladà a Tàrrega, concretament a una casa del carrer Major. Va ser un dels escriptors catalans més importants i més llegits del segle XX i fins i tot va guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de 1979. Tot i que va destacar com a novel·lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig... 

Però malgrat tots aquests condicionants Manuel de Pedrolo és un dels autors menys estudiats, menystinguts i mediàticament i políticament silenciats per institucions, universitats i mitjans de comunicació.

Políticament, Pedrolo fou un home de fermes conviccions ideològiques i es convertí en un intel·lectual íntegre compromès amb el seu temps i el seu país. Marxista, ateu i independentista, Manuel de Pedrolo es mostrà especialment crític amb els partits polítics catalans abans, durant i després de la Transició espanyola; fou considerat sovint un referent i intel·lectual de l'Esquerra Independentista.

L'acte començarà divendres a les 8 del vespre al Casal Popular el Rostoll, amb la projecció del documental Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit. El documental de la Fundació Manuel de Pedrolo i produït per Zeba Productions pretén fer un repàs de la vida, l’obra i el posicionament crític i polític expressat a través dels articles i cròniques als diaris. Però, sobretot, vol trobar les respostes del perquè d’aquest oblit. El documental vol fer un repàs de la seva vida, literària i vital, que pugui donar la resposta a l'ostracisme que viu, encara avui, la seva figura.

Després del documental inaugurarem el mural de Manuel de Pedrolo amb l'autora del mural, la targarina Mireia González. En finalitzar la presentació, es podrà sopar pa amb tomata i embotit.

dimarts, 16 de juny del 2015

El Casal organitzarà la cinquena edició del taller de ratafia

S'acosta Sant Joan, festa pagana que commemora el solstici d’estiu i que, al mateix temps, és considerada com la Festa Nacional dels Països Catalans: foc, petards, revetlles, falles, rauxa, la Flama del Canigó, les cavalcades a Sant Joan de Ciutadella (Menorca)... De Fraga a Maó i de Salses a Guardamar són dies de festa que ens uneixen com a poble. A més a més, la tradició marca que pels volts de Sant Joan les herbes arriben al seu punt òptim per a l’elaboració de licors; especialment les nous verdes, essencials per, entre altres, l’elaboració de ratafia, beguda pròpia de les nostres terres. 

Des dels seus inicis, el Casal Popular El Rostoll ha apostat per la recuperació i la difusió de la recepta de ratafia de nous. Així doncs i com ja va sent tradició, aquest any el Rostoll organitzarà la cinquena edició del taller de ratafia. Aprendre els secrets de l’elaboració, descobrir nous ingredients, compartir experiències i intercanviar receptes serà tot el que es podrà fer aquest dissabte, 20 de juny a partir de les 18h al Casal (plaça dels Àlbers, 10). Allà ho tindrem tot a punt per la primera part del procés (la barreja), tu només has d’assistir-hi. T’hi esperem!