dimarts, 31 de maig del 2016

Comunicat sobre la suspensió del concert de Cesk Freixas

El Casal Popular el Rostoll som una realitat des de fa més de cinc anys a Tàrrega; primer al carrer d’Ardèvol i ara a la plaça dels Àlbers. Som una associació cultural amb més de 100 activitats a les espatlles. Tractem temes diversos, la major part dels quals, però, de denúncia i reivindicació, com és el cas de les jornades de maig i juny “Què està passant al Mediterrani?”, sobre la situació dels refugiats a les portes d’Europa i la geopolítica al sud i a l’orient del mar Mediterrani.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tàrrega ens ha denegat duu a terme el concert del proper 11 de juny dins del cicle sobre la crisi dels refugiats en aquestes jornades. El Rostoll no té permís per al concert del cantautor Cesk Freixas, atès que demanava fer-lo fins a les 2 de la nit i tan sols ha rebut permís fins a les 12. El Rostoll no acostumem a celebrar concerts de nit a la plaça dels Àlbers; tenim molta cura del respecte als veïns. Aquest concert és d’un cantautor i les 2 de la nit ens van semblar i ens sembla una hora prudent per a un dissabte nit, encara que sigui al centre de Tàrrega. Volem marge per a les activitats musicals al carrer; el Rostoll no en fem cap abús.

D’altra banda, l’Ajuntament ens recorda que no tenim permís per a vendre begudes. El Rostoll és un espai per als socis i els dies amb activitats concretes, com la del concert, les associacions hauríem de tenir permís per a poder-nos dirigir a tothom que vingui, amb permís per a vendre begudes, com fan altres associacions i com es fa en altres viles. Des del Casal Popular el Rostoll considerem que el que cal fer és promoure i facilitar l’autogestió de les entitats, combinada amb subvencions o no. El Rostoll no demanem subvencions i no hem sol·licitat cap subvenció per a dur a terme el concert nocturn de Cesk Freixas. Amb la barra del concert hem de pagar el músic: així funciona. Sense horari i sense autogestió no podem tirar endavant aquesta activitat cultural i reivindicativa, el colofó final de les jornades targarines “Què està passant al Mediterrani?”.


 Tàrrega, 31 de maig de 2016

dimecres, 25 de maig del 2016

2º Acte de les Jornades: Què està passant al Mediterrani? Xerrada-debat La Crisi dels Refugiats i l’Europa Fortalesa

La Fundació Solidària Flama i el Casal Popular el Rostoll organitzen el segon dels actes de les jornades Què està passant al Mediterrani? sota el títol La crisi dels refugiats i l’Europa Fortalesa. L’acte tindrà lloc el pròxim dia 27 de maig a les 20.00 h a la Biblioteca Comarcal (pl. Sant Antoni, Tàrrega)

El Mediterrani s’ha convertit en una autèntica fossa comuna, la frontera més letal del món. Majoritàriament, les persones desplaçades provenen de zones en conflicte (el principal, la guerra de Síria) i fugen d’un context de violència amb l’única voluntat de salvar les seves vides. Tot i que aquest flux migratori estigui format majoritàriament per refugiats (un 82%), l’arribada dels anomenats immigrants econòmics no s’ha aturat.

Ens trobem davant d’una crisi migratòria diferent de les precedents, per la seva dimensió, pel tipus de persones implicades, i per la complexitat dels desplaçaments per via marítima, més nombrosos que en altres moments. També perquè encara que les arrels es troben principalment en els moviments forçats i massius de població a l’Àfrica i a l’Orient Mitjà, la gestió dels fluxos migratoris per part dels països de la UE contribueix a engrandir l’abast de la crisi. 

La Fundació Solidària Flama i el Casal el Rostoll hem convidat a Beatriu Guarro de la Plataforma Stop Mare Mortum i a Elisabet Punset de RefuGis, Girona pels refugiats perquè ens parlin sobre la crisi humanitària i política a conseqüència dels moviments massius de població al Mediterrani.

L’acte es completarà amb l’exposició Rostres del Mediterrani de la Plataforma Stop Mare Mortum, que es podrà visitar a partir del dissabte 28 de maig al Casal Popular El Rostoll (pl. dels Àlbers, Tàrrega). El horari de les visites serà el següent: els divendres de 20 h a 22 h i els dissabtes de 19 h a 22 h.

La retransmissió també es farà en directe via streaming a través de www.fundacioflama.cat, http://elrostoll.blogspot.com.


dimarts, 24 de maig del 2016

Què està passant al mediterrani? Una lluita pel control dels recursos energètics: el gas i el petroli

El passat dissabte, 21 de juny, tingué lloc la primera xerrada de les jornades "Què està passant el Mediterrani?", on les ponents Nazanin Armanian i Özgür Günes ens analitzaren la situació i els conflictes a l'Orient Mitjà i al Nord d'Àfrica.

En primer lloc, Nazanin Armanian ens feu una anàlisi històrica i sociopolític dels conflictes econòmics i militars a la zona de l'Orient Mitjà i del Nord d'Àfrica, deixant clar que no són conflictes aïllats, sinó que formen part d'un pla de l'OTAN per desestabilitzar i controlar una zona que conté entre un 65 i un 70 per cent de les reserves de petroli i gas del planeta. A més, va desmentir que les guerres de l'Orient Mitjà siguin guerres religioses, si no que són conflictes provocats pel control dels seus recursos econòmics i regionals. També, ens recordà que molts d'aquests països estaven governats per governs no religiosos, i que foren enderrocats durant aquests conflictes, provocant l'ascens de governs d'extrema dreta religiosa finançats sobretot per Aràbia Saudita i Turquia, grans aliats de la Unió Europea, Estats Units i Israel.

En canvi, Özgür Günes ens donà una visió més concreta de la història i la situació dels refugiats iazidites als camps de refugiats turcs. Els iazidites són un grup minoritari d'ètnia kurda no musulmana de nacionalitat iraquiana. A més a més, ens relatà la seva experiència al camp de refugiats iazidita a Amed (Diyarbakir), capital del Kurdistan Turc.

Les jornades continuen aquest divendres amb la xerrada "La crisi dels refugiats i l'Europa fortalesa", que tindrà lloc a les vuit del vespre a la biblioteca de Tàrrega. Durant l'acte Beatriu Guarro, membre de Stop Mare Mortum i Elisabet Punset de RefuGis, Girona pels refugiats, ens parlaran sobre la crisi humanitària i política a conseqüència dels moviments massius de població al Mediterrani.

Es poden tornar a veure les intervencions de Nazanín Armanian i Özgür Günes en la següent adreça d’Internet: https://www.youtube.com/watch?v=CjflSVhpuDo

dimarts, 17 de maig del 2016

Jornades: Què està passant al Mediterrani?

La Fundació Solidària Flama i el Casal Popular el Rostoll organitzen les jornades que porten per títol Què està passant al Mediterrani?, que tindran lloc els pròxims dies 21 i 27 de maig i 11 de juny a Tàrrega.

Els conflictes armats oberts, els moviments massius de població, la inestabilitat política o l’emergència d’Estat Islàmic, són algunes de les evidències que ens mostren que tant l’Orient Mitjà com una part del Nord d’Àfrica estan en crisi. Val a dir que aquests fets podrien derivar en la reconfiguració geopolítica de les ribes sud i est del Mediterrani. 

Des d’Europa ja no podem veure amb indiferència el que està passant a aquesta zona. L’auge de la islamofòbia i de les propostes polítiques d’extrema dreta, els atemptats de París o Brussel·les i l’arribada de les persones refugiades, ens mostren la interrelació cada vegada més evident entre Europa, el Nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. Per tant, trobem oportú i interessant apropar-se a la realitat de l’àrea del Mediterrani. 

La Fundació Solidària Flama i el Casal el Rostoll hem convidat a Nazanin Armanian i Özgür Günes perquè ens facin una anàlisi de la situació actual al Nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. Beatriu Guarro (Stop Mare Mortum) i Elisabet Punset (RefuGis, Girona pels refugiats) ens parlaran sobre la crisi humanitària i política a conseqüència dels moviments massius de població al Mediterrani. Finalment, Fatiha El Mouali i Carme Tolosana reflexionaran sobre l’auge de la islamofòbia a Europa i ens presentaran el llibre Combatir la Islamofobia i la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. 

Les jornades es completaran amb l’exposició Rostres del Mediterrani de la Plataforma Stop Mare Mortum.

Els actes es retransmetran en directe via streaming a través de: www.fundacioflama.cat, http://elrostoll.blogspot.com


Programa de les jornades:

Dissabte 21 de maig - 19.00 h Biblioteca Comarcal (pl. Sant Antoni, Tàrrega)
Xerrada-debat Nord d’Àfrica i Orient Mitjà: anàlisi de la situació

Divendres 27 de maig - 20.00 h Biblioteca Comarcal (pl. Sant Antoni, Tàrrega)
Xerrada-debat La crisi dels refugiats i l’Europa fortalesa

Dissabte 11 de juny Pl. dels Àlbers, Tàrrega

20.00 h Xerrada-debat Desmuntant la islamofòbia

Divendres 27 de maig - Dissabte 11 de juny Casal Popular el Rostoll (pl. dels Àlbers, Tàrrega)
Exposició Rostres de la Mediterrània
Els divendres de 20 h a 22 h i dissabte de 19 h a 22 h.